Lue viesti selaimessa. Oulun yliopiston Kerttu Saalasti Instituutin uutiskirje | 22.6.2023 Asiaa isoilla areenoilla, tutkijavieraita eri maista – kansainvälinen instituuttimme näkyy ja kuuluu Tervetuloa SuomiAreenaan Poriin tai MTVKatsomon äärelle: perjantaina 13.00–13.45 aiheenamme ”Miksi yritykse
 ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌   ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌  ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌  ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌   ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌   ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌   ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ 
 ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌   ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌  ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌  ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌   ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌   ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌   ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ 

Lue viesti selaimessa.

Oulun yliopiston Kerttu Saalasti Instituutin uutiskirje    |    22.6.2023  

Asiaa isoilla areenoilla, tutkijavieraita eri maista – kansainvälinen instituuttimme näkyy ja kuuluu

Tervetuloa SuomiAreenaan Poriin tai MTVKatsomon äärelle: perjantaina 13.00–13.45 aiheenamme ”Miksi yritykset eivät kasva?” 

Suomalaisten pk-yritysten halu kasvaa on viime vuosina laskenut selvästi. Myös uusia yrityksiä perustetaan varoen – ja naiset selvästi vähemmän kuin miehet. Kasvavat yritykset investoivat, työllistävät ja luovat uusia innovaatioita, mistä olisi hyötyä kansantaloudelle ja hyvinvoinnille. Mutta miksi kaikki eivät kuitenkaan tavoittele kasvua? Näitä pohditaan Oulun yliopiston Kerttu Saalasti Instituutin järjestämässä SuomiAreena-keskustelussa perjantaina 30.6.2023 klo 13.00-13.45 Porissa, Kauppakeskus Puuvillassa.


Keskustelussamme ovat mukana tyytyväinen yksinyrittäjä, kuvittaja Linda Saukko-Rauta, vauhdikkaan kasvun lyhyessä ajassa ponnistanut Gubben toimitusjohtaja Sandra Lounamaa sekä perheyrityksen jatkaja, Kovanen Capitalin toimitusjohtaja Eeva Kovanen. Tutkimuksen näkökulmaa tuo Oulun yliopiston Kerttu Saalasti Instituutin johtaja, professori Matti Muhos.


Katso videoesittelyjä puhujistamme: 

Sandra Lounamaa

Linda Saukko-Rauta

Matti Muhos

Lue lisää puhujistamme tästä linkistä.


Lisäksi asiantuntijamme, kehityspäällikkö ja mikroyrittäjyyden valtakunnallisen tutkimuksen ja koulutuksen tehtävän ohjelmajohtaja Martti Saarela on mukana Patentti- ja rekisterihallituksen keskustelussa Digi ja yrittäjän arki – Hyvästit paperien pyörittelylle perjantaina 30.6. klo 13–13.45 Antinkadun lavalla. 

Save the date: Kerttu Saalasti -seminaarissa 18.9.2023 esillä metalli- ja konepajateollisuuden kehittyminen

Järjestyksessään 23. Kerttu Saalasti -seminaarissa tuodaan esiin uusinta tietoa ja mahdollisuuksia metalli- ja konepajateollisuuden kehittymisestä alueellisesti, valtakunnallisesti ja kansainvälisesti. Digitalisaatio ja teollisuuden uudistaminen on jatkuva prosessi, joka vaikuttaa keskeisesti myös ympäristökysymyksiin. Tapahtuma pidetään Raahessa, Raahesalissa 18.9. klo 12–16.

Lue lisää

Save the date: Nordic Business Forum: striimaus- ja verkostoitumistapahtuma
27.–28.9.2023 

“Don’t expect change, don’t wait for change. Be the change.” 

Tule seuraamaan kansainvälistä bisneksen huipputapahtumaa Nivalan teknologiakeskukseen, Nitekiin! Tarjoamme yrittäjille mahdollisuuden saada maksutta huipputason kansainvälistä oppia bisneksestä. Omat asiantuntijamme ja alueen yrittäjät tarjoavat paikallisia näkökulmia aiheisiin. Tapahtumassa päästään verkostoitutumaan alueen kansainvälisestä liiketoiminnasta tietävien ja siitä kiinnostuneiden kesken. Tapahtuman järjestävät NIHAK ja Oulun yliopiston Kerttu Saalasti Instituutti. Tukemassa myös Nivalan teollisuuskylä sekä ESR. 

Lue lisää

 

UUTISIA

 

FMT-päivillä kuultiin katsaus tulevaisuuden tuotantoteknologioihin ja ELME Studion mahdollisuuksiin

Tulevaisuuden tuotantoteknologioiden tutkimusryhmän 8.6.2023 järjestämässä FMT-päivässä kuultiin monipuolisesti asiaa metallialan tutkimuksesta sekä yrittäjien kokemuksista. ELME Studiossa oli avoimet ovet, ja esimerkkejä 3D-tulostuksesta nähtiin myös ständeillä.


Katso tunnelmia Facebookista tästä linkistä. Katso myös livetwiittaukset @UniOuluKSI #FMTpäivät!

NOHEVA-hanke rakentaa puurakentamisen ja teollisuusmatkailun vähähiilisiä verkostoja

Kaksivuotisen NOHEVA eli Puurakentamisesta ja matkailusta rakentuvaa vähähiilistä kriisivalmiutta -hankkeen aloitustilaisuus pidettiin Nivalassa 16.5. Oulun yliopiston Kerttu Saalasti Instituutin vetämä ja pääosin Pohjois-Pohjanmaan ELY-keskuksen EAKR-rahoittama hanke toteutetaan 1.4.2023-31.3.2025

Lue lisää

 

TUTKITTUA

 

Maaseudun pk- ja mikroyritysten kasvu- ja vientiolosuhteiden data-analytiikkaa ja yhteisoppivaa tietojohtamista tutkittiin Pohjois-Pohjanmaalla

Suomen väestö ja talous ovat keskittyneet pitkään ja alueiden taloudellinen polarisaatio haastaa hyvinvointiyhteiskuntaa. Oulun yliopiston Kerttu Saalasti Instituutin alueellisen erinomaisuuden tutkimusjohtaja Ossi Kotavaara, mikroyrittäjyyden tutkimusjohtaja Anna-Mari Simunaniemi, erikoistutkija Ulla Lehtinen sekä projektitutkija Pauliina Björk tuottivat KasvuDATA-hankkeessa Pohjois-Pohjanmaan maaseudun PK- ja mikroyritysten kasvuun, toimialoittaiseen kehityskuvaan, työllistävyyteen ja vientiin sekä näihin kytkeytyviin aluetekijöihin dataperusteisen analyysin. Tämän avulla he tutkivat toimivampia kasvumalleja erityyppisille maaseutualueille.

Lue lisää

Suomalaisten rakennusalan yritysten innovaatiotoiminnan johdonmukaisuutta tutkittu Oulun yliopistossa

Rakennusalan yrityksiä pidetään yleisesti konservatiivisina ja hitaina omaksumaan uutta teknologiaa. Kai Hänninen Oulun yliopiston Kerttu Saalasti Instituutista, Jouni Juntunen Kauppakorkeakoulusta ja Harri Haapasalo Tuotantotalouden ja johtamisen tutkimusyksiköstä tutkivat suomalaisten rakennusalan yritysten innovaatiotoiminnan johdonmukaisuutta. Tutkimuksessa tunnistettiin innovaatiotoimintaa edistäviä tekijöitä sekä toiminnan esteitä. 

Lue lisää

 

UUTTA VERKKOKOULUTUKSISSAMME

 

Luontomatkailu-yrittäjille täsmäkoulutusta

Luontomatkailuyrittäjyyden peruskurssi 5 op järjestetään yhteistyössä Pohjois-Pohjanmaan kesäyliopisto ja JOY - Oulun yliopisto 30.10.-31.12.2023 välisenä aikana joustavina verkko-opintoina.


Luontomatkailuyrittäjyyden peruskurssilla opetellaan Mikroyrittäjyyden perusteet 5 op -kurssin keskeiset asiat kokeneen luontomatkailuyrittäjän, Seikkailuapinat-yrityksen omistajan ja vastuuoppaan Heidi Savolaisen ohjauksessa.

Kurssin valmentaja Heidi Savolainen (KTM, eräopas) on kokenut yrittäjä ja työskennellyt yritysmaailmassa lähes 20 vuoden ajan. Seikkailuapinat-yrityksessään hän on järjestänyt monipuolisesti erilaisia luontomatkailupalveluja kotimaisille ja kansainvälisille asiakkaille ja erilaisia luovia kokeiluja yhteistyössä laajan verkostonsa kanssa jo vuosikymmenen ajan. 


Tällä kurssilla saat Heidin tuen oman yritysideasi kehittämiseksi. Tartu tähän ainutlaatuiseen tilaisuuteen! 

Ilmoittautuminen avataan pian. Lisätietoja ja tiedustelut Kristiina Anttilalta: kristiina.anttila@oulu.fi.

 

MY STUDIO -PODCASTIT
JA WEBINAARIT

 

Mitä resilienssi on? Santeri Halosen vieraana Tiina Kiiski

Resilienssi eli muutoskyky on yksi yrittäjän tärkeimmistä kyvyistä muuttuvassa liiketoimintaympäristössä. Yksilön resilienssi ei ole synnynnäinen ominaisuus vaan sitä voi vahvistaa ja kehittää. Podcast-jaksossa väitöskirjatutkija Santeri Halosen vieraana on yrittäjä ja työnohjaaja, työyhteisösovittelija ja kouluttaja Tiina Kiiski. Tiina jakaa omia kokemuksiaan yrittäjänä haastavien tilanteiden kohtaamisesta ja vinkkejä niistä selviämiseen ja oman resilienssin vahvistamiseen. 

Kuuntele täällä

MY Studio -webinaari vastuullisuudesta 
tulossa Oulun yliopiston YouTubeen elokuun alussa

MY Studio -webinaarisarjamme toisessa osassa keskusteltiin vastuullisuudesta. Toimitusjohtaja Miia Törmänen Design Inspiksestä sekä projektipäällikkö Jaana Jeminen ja tutkimusjohtaja Anna-Mari Simunaniemi MicroENTREstä, Oulun yliopiston Kerttu Saalasti Instituutsta kertoivat mitä puolia vastuullisuuteen voi liittyä. Se on muutakin kuin ympäristövastuuta. Miia Törmänen oli saanut uusia näkökulmia ja konkreettisia työkaluja vastuullisuuden suunnittelemiseen ViVa-hankkeesta (ks. Vastuullisuusvalmennus.fi).  Anna-Mari Simunaniemi oli havainnut, että Suomessa ollaan vastuullisuusasioissa varsin pitkällä moneen muuhun maahan verrattuna. Tallenne webinaarista on tulossa Oulun yliopiston YouTubeen parin viikon sisällä.

Seuraava MY Studio -webinaarimme syyskuun alussa käsittelee akateemista yrittäjyyttä.  

 

BLOGISTAMME

 

Kevät tulee keikkuen myös yrittäjälle – kohti valoa

Kevät on monella tapaa mielenkiintoisinta aikaa vuodesta. Pitkän ja pimeän talven jälkeen päivät pitenevät silmissä. Aamulla kun lähtee töihin, ei olekaan pimeää ja töistä lähtiessä ehtii vielä tekemään vaikka mitä valoisan aikaan. Ainakin omalta kohdaltani huomaan herääväni aamuisin helpommin päivään, kun ulkona ei ole säkkipimeää. Kevät merkitsee myös monelle mikroyrittäjälle sesongin alkua.

Lue lisää

”Suomi joka säällä” - Suomen matkailu esillä Varsovassa

Kontaktien luominen kansainvälisten kumppaneiden kanssa on ensiarvoisen tärkeää millä tahansa toimialalla, mutta erityisesti matkailussa. Mahdollisuudet tavata mahdollisia asiakkaita kansainvälisillä messuilla sekä henkilökohtaisesti ovat yrittäjille erityisen antoisia. Maaliskuussa 2023 suomalaisten matkailutoimijoiden ryhmä tapasi tärkeitä kontakteja Varsovan matkamessuilla.

Lue lisää

Katse peiliin – tasa-arvoisempi yhteiskunta nostaa myös yrittäjyyslukuja

Suomi on globaalissa vertailussa melko tasa-arvoinen yhteiskunta kaikilla mittareilla mitattuna ja tästä on syytä olla ylpeä. Yleisesti 20–64-vuotiaiden työvoima on suhteellisen tasa-arvoista: työvoima jakautuu 48 % naisiin, 52 % miehiin, kun koko tämän ikäisestä väestöstä naisia on 49 % ja miehiä 51 %. 

Lue lisää

Tekoälystä buustia mikroyrittäjän arkeen – vai uhka työllisyydelle?

Nopea teknologioiden kehittyminen ja toimintaympäristöjen muuttuminen haastaa tällä hetkellä kaikkia eri toimialoja. Erityisesti muutokseen vaikuttaa mullistavalla tavalla erilaisten tekoälysovellusten vauhdikas kehittyminen. Tekoälyn mahdollisuuksia on verrattu jopa teolliseen vallankumukseen ja internetin tulemiseen, ja näillä muutoksilla on ollut merkittäviä vaikutuksia työn tekemisen luonteeseen sekä yhteiskunnalliseen rakenteeseen. Keskeinen tulvaisuuden haaste onkin ymmärtää tekoälytyökaluja sekä tunnistaa parhaat käytänteet, niin että uudesta ympäristöstä on mahdollisuuksien mukaisesti täysimääräinen hyöty. 

Lue lisää

Live&Learn -toimintamalli: Tuki kansainvälisille opiskelijoille menestyksen ja hyvinvoinnin edistämiseksi

Kansainväliset opiskelijat muodostavat merkittävän osan ammatillisia oppilaitoksia, korkeakouluja ja kaupunkeja, ja heidän menestyksensä tukeminen on tärkeää. Erityisesti kaupunkien rooli on merkittävä kansainvälisten opiskelijoiden houkuttelemisessa ja integroimisessa. Live&Learn -toimintamalli on kehitetty juuri tätä tarkoitusta varten. Malli keskittyy kansainvälisten opiskelijoiden menestyksen tukemiseen opinnoissa, työllistymisessä, urakehityksessä ja hyvinvoinnissa sekä kielitaidon ja suomalaisen toimintakulttuurin tuntemisen vahvistamiseen. 

Lue lisää

Kestävää matkailuyrittäjyyttä tutkimassa Australiassa

Olin tänä keväänä kuuden viikon mittaisella tutkimusvierailulla Australian Victorian ja Tasmanian osavaltioissa. Vierailun tutkimuksellinen tavoite oli tutustua pienten matkailuyritysten vastuullisuuskäytänteisiin ja haastatella yritysten edustajia kansainväliseen vertailututkimukseen, jossa tunnistetaan ja vertaillaan vastuullisia yritysten johtamisen käytänteitä ja vastuullisuustoimia matkailuyrityksissä erilaisissa perifeerisissä ympäristöissä. Haastattelin Australian Victorian ja Tasmanian osavaltioissa 18 paikallisesti toimivan matkailuyrityksen omistajia tai johtajia sekä kaupunki- että maaseutumaisilla alueilla. 

Lue lisää

MakeLearn & TIIM PIConf -konferenssi – arvokas kokemus vaikka sitten kotikoneelta

Konferenssit ovat olleet tähänastisen tutkijaurani ja väitöskirjaopintojen kohokohtia. On hienoa, kun pitkä puurtaminen oman tutkimuksen parissa palkitaan, ja sen maailman tärkeimmän aiheen kanssa pääsee hetkeksi valokeilaan. Saamaan kommentteja ja kehitysideoita sekä keskustelemaan aiheesta. Näin tapahtui myös 19.-20.5. järjestetyssä vuosittaisessa MakeLearn, TIIM & PIConf 2023 konferenssissa, jossa olin mukana etänä sekä puhujan että osallistujan roolissa. Tapahtuma järjestettiin tänä vuonna Maltalla ja sen teemallinen painopiste oli digitaalisessa muutoksessa, joka mahdollistaa uuteen normaaliin siirtymisen. 

Lue lisää

Islantilainen voittaa edelleen

Kaksi viikkoa Islannin yliopiston kauppakorkeakoulun hostaamaa tutkijavierailua on nyt paketissa, ja on aika kääntää katse taustapeiliin. Kyseessä on Suomen Akatemian GenZ -hankkeen rahoittaman tutkijavierailusarjan ensimmäinen kohde. Muut kohteet ovat Tanska ja Ruotsi ja Norja, joihin suuntaan vielä tämän vuoden puolella. Vierailukokonaisuuden rahoittamiseen osallistui myös Arctic Researchers’ Network ARN. 

Lue lisää

 

HARJOITTELIJOITA KERTTU SAALASTI INSTITUUTISSA

 

Unelma-ammatin alkutaipaleella

Aloitin viestinnän harjoittelijana Oulun yliopiston Kerttu Saalasti Instituutissa toukokuun loppupuolella. Parin viikon aikana olen päässyt tutustumaan niin ihmisiin kuin työtehtäviin ja saanut vahvistusta siitä, että harjoittelupaikan valinta osui nappiin. 

Lue lisää

From theory to practice

I am a 21-years-old French student who comes for a 3 months internship in the Future Manufacturing technologies (FMT) group for my studies. I was born in Montpellier in the Sud of France, where I obtained a high school graduation Diploma in Maths, Physics and Biology. After a 1st and 2nd year of a BSc degree specialising in engineering sciences and techniques in Polytech Montpellier. I'm doing my Master of Materials Science at Polytech Grenoble. I expect my graduation for next year!

Lue lisää

 

SEURAA MEITÄ

 

KSI Facebook-sivu
UniOuluKSI Twitter-profiili
KSIn LinkedIn-sivu
uniouluksi Instagram-tili

Nettisivut

Blogit

YHTEYSTIEDOT  

Oulun yliopiston Kerttu Saalasti Instituutti
Pajatie 5, 85500 Nivala
Sähköposti: etunimi.sukunimi@oulu.fi

Oulun yliopisto: Pentti Kaiteran katu 1, Oulu, Finland

Lue, miten Oulun yliopisto käsittelee henkilötietojasi täältä >>>

Jos et halua markkinointiviestintää Oulun yliopistosta,
voit kieltää viestinnän 
täältä >>>