Oulun yliopiston Kerttu Saalasti Instituutin uutiskirje    |    31.03.2021

Mikroyrittäjyyden tutkimuksen ja koulutuksen näkyvyys vahvistuu

Oulun yliopiston Kerttu Saalasti Instituutti on tehnyt uraauurtavaa mikroyrittäjyyden tutkimusta vuodesta 2011 alkaen. Mikroyrittäjyyden tutkimustoiminta sekä maakuntarajat ylittänyt yrityslähtöinen kasvu- ja vientikokeilutoiminta johtivat vuonna 2017 Oulun yliopiston Mikroyrittäjyyskeskus MicroENTRE®:n käynnistämiseen. Keväällä 2020 aloitettiin valtakunnallinen mikroyrittäjyyden verkkokoulutus. Tammikuussa 2021 käynnistyi mikroyrittäjyyden tutkimuksen ja koulutuksen valtakunnallisen tehtävä Opetus- ja kulttuuriministeriön ja Oulun yliopiston välisen sopimuksen mukaisesti.


Lue lisää instituutin johtaja, professori Matti Muhoksen blogista.


Valtakunnallisen tehtävän ohjelmajohtajaksi valittiin Marko Matalamäki. Lue lisää.


Mikroyrittäjyys oli yhtenä teemana Helsingin Sanomien Yrittäjä-liitteessä. Lue lisää.

Tutkimustiedolla ja koulutuksella kasvua, menestystä ja yhteiskunnallista vaikuttavuutta

Vientiyritykset voivat menestyä ja kasvaa maaseutumaisilla alueilla


Kansainvälisille markkinoille ponnistamisessa alueen toimijoiden aito yhteistyö on merkittävä mahdollistaja, sillä hyvät paikalliset, kansalliset ja kansainväliset verkostot ovat keskeinen resurssi pk-yritysten menestykseen. Eurooppalaisessa yhdeksän alueen tutkimus- ja aluekehityshankkeessa haastateltiin Nivala-Haapajärven seudun 14 vientiyritystä. Haasteeksi nousi nuoriin kohdistuvan veto- ja pitovoiman puute, jonka ratkaisemista voidaan tukea koulutusmahdollisuuksilla.

Digitaaliset työkalut yritysten digi- ja kasvuvalmiuden sekä yrittävän kulttuurin itsearviointiin


Kasvukyvykkyys, digivalmius ja kasvunhallinta ovat monelle yritykselle keskeisiä menestystekijöitä. Tutkimukseen perustuvat digitaaliset itsearviointityökalut antavat tietoa yrityksen nykytilanteesta, kehittämiskohteista sekä käytännön vinkkejä toimenpiteisiin. Yrittävän kulttuurin itsearviointitesti perustuu tutkimukseen, valtakunnallisiin yrittäjyyslinjauksiin ja alueellisiin yrittäjyyskasvatuksen strategioihin. Testin tekeminen antaa tietoa ja tukea oppilaitoksen yrittävän kulttuurin kehittämiseen ja yrittäjyyskasvatuksen toteuttamiseen.

Vähähiilistä tulevaisuuden tuotantoteknologiaa


Tutkimuksella luomme uutta tietoa uusimpien materiaalien ja tuotantoteknologioiden hyödynnettävyydestä seuraavan sukupolven metallituotteiden valmistuksessa. Tutkimusryhmämme osaaminen ja resurssit keskitetään teollisuuden vihreään elpymiseen, tutkimusjohtaja Antti Järvenpää kertoo Tulevaisuuden tuotantoteknologiat (FMT) -ryhmän tavoitteista.

My Studio -podcast


My Studio avaa uusia näkökulmia yrittäjyyteen, osaamisen kehittämiseen ja mikroyrityksen johtamiseen. Näissä podcasteissa kurkistetaan mikroyrittäjän arkeen ja yhteiskunnalliseen vaikuttavuuteen. Ääneen pääsevät yrittäjät, tutkijat, yrityspalvelutoimijat sekä muut elinkeinoelämän vaikuttajat.

Opiskele itsellesi sopivaan aikaan!


Järjestämme tutkitun tiedon pohjalta käytännönläheisiä, joustavia ja innostavia verkkokursseja yrittäjien, yrityskehittäjien ja elinkeinoelämän tarpeisiin. Tutustu mikroyrittäjyyden verkko-opintoihin.


Avoimen yliopiston opintoina voit tehdä Oulun yliopiston kauppakorkeakoulun opintosuunnitelmaan kuuluvan mikroyrittäjyyden 30 op:n opintokokonaisuuden sekä yksittäisiä opintojaksoja pohjakoulutuksesta ja taustasta riippumatta.


Ilmoittautuminen on avoinna keväällä 2021 alkavalle opintojaksolle:

Mikroyritykset muuttuvissa toimintaympäristöissä

Jatkuvan oppimisen ja täydennyskoulutuksen kurssit perustuvat uusimpaan tutkimukseen ja vahvistavat osaamistasi.


Ilmoittautuminen on avoinna seuraaville kursseille:

Etätyön johtaminen

Vaikuta kartoilla (QGIS)

Vahva yrittäjä — osaamisilla ja voimavaroilla tulosta mikroyrityksiin

Metallia lisäävät valmistusmenetelmät (3D-tulostus)

Tulevia tapahtumia


Teräväpiirtoa tulevaan 15.04.2021 klo 09.00–15.15


Päivän aikana on tarjolla Älykäs yritys 2030 -seminaari, virtuaaliset Mikro Match -businesstreffit ja Mikroyrittäjyyden pohjoinen työpaja. Tapahtuma kuuluu Tutkitun tiedon teemavuoden tilaisuuksiin. Lue lisää.



FMT-päivä 2021


Tulevaisuuden tuotantoteknologioiden FMT-päivä järjestetään keskiviikkona 26.5.2021 virtuaalisena tapahtumana. Päivän ohjelmassa mm. Tehokkaat rakenteet (TeRa) ja Tehokkuutta monimenetelmävalmistuksesta (Hybridi) -hankkeiden sekä Huoltovarmuushankkeen uusimmat tutkimustulokset.
Lue lisää.



Structural Change – SMEs and resilient rural regions
Webinaari 10.6.2021 klo 12.00–14.00


Rakenteellinen muutos – pk-yritykset ja maaseutualueiden muutosjoustavuus. Webinaarissa nostetaan esille tuoreita näkemyksiä ja tutkimustietoa maaseutumaisten alueiden PK-yritysten muutosjoustavuudesta (resilienssistä). Lue lisää.

Uusia osaajia instituutin henkilöstöön


Marko Matalamäki on mikroyrittäjyyden koulutuksen ja tutkimuksen valtakunnallisen tehtävän ohjelmajohtaja. Lue lisää.


Suvi Tulonen on MicroENTRE:n uusi projektitutkija Etelä-Savon ydinryhmäverkostossa. Lue lisää.


Jenna Finnilä on projektitutkijana MicroENTRE:ssä keskittyen ARVO-hankkeeseen, jossa selvitetään vähähiilistä yritysekosysteemiä maaseudun ratkaisuna kestävään kasvuun. Lue lisää.


Pauliina Björk on projektitutkijana Alueellisen erinomaisuuden (REx) -tutkimusryhmässä. Hän tuottaa tilastotietoa ja analytiikkaa mikroyrityksistä. Lue lisää.

Hyödyllisiä linkkejä

Nettisivut

Blogit

Yhteystiedot

Jos et halua viestintää Oulun yliopistosta, voit kieltää viestinnän täältä >>>


University of Oulu: Pentti Kaiteran katu 1, Oulu, Finland