Oulun yliopiston Kerttu Saalasti Instituutin uutiskirje | 31.3.2022
Oulun yliopisto on esillä Porissa järjestettävässä ja MTV:n kanavilla esitettävässä SuomiAreenassa 14.7.2022. klo 16.00-16.45. MTV-lavalla keskustellaan mikroyrittäjyydestä teemalla ”Mikroyritykset SuomiAreenassa: mikrot ovat makroa".
Ylen uutisankkurin ja tuottajan, Petteri Löppösen luotsaamana aiheesta ovat keskustelemassa työ- ja elinkeinoministeri Mika Lintilä, Estonian Enterprisen entinen johtaja ja NewCon business-neuvonantaja Valdar Liive, yrittäjyysstrategiatyötä vetävä TEM:in neuvotteleva virkamies Jaana Lappi, enkelisijoittaja Ali Omar, teinipoikana maalausyritys Sorcolorin perustanut Tuomas Soronen sekä Oulun yliopiston Kerttu Saalasti Instituutin johtaja, professori Matti Muhos.
Kerttu Saalasti -palkinto on Kerttu Saalasti säätiön ja Oulun yliopiston Kerttu Saalasti Instituutin yhdessä myöntämä palkinto. Se myönnetään vuosittain merkittävästä mikroyrittäjyyttä tai yrittävää kulttuuria edistävästä tutkimuksen, koulutuksen tai yhteiskunnallisen vaikuttamisen saavutuksesta. Tänä vuonna se jaetaan toisen kerran Kerttu Saalasti -seminaarissa 19.9.2022. Ehdotuksia voi lähettää 1.-30.4.2022.
|
---|
TUTKITTUA
|
---|
Monipaikkaisuus lisää tehokkuutta, mutta edellyttää työyhteisöjen uudistumista maaseudun yrityksissä
Koronapandemia muutti nopeasti työn tekemisen tapaa etätyöskentelyyn ja monipaikkaisuuteen myös Pohjois-Pohjanmaalla toimivissa yrityksissä. Tuore MOPPI-hankkeen selvitys antaa tilannekuvan Pohjois-Pohjanmaalla toimivien yritysten kokemuksista monipaikkaisuuteen, etätyöskentelyyn ja digitalisaatioon liittyen.
|
Mikroyritysten ja työpaikkojen määrä nousi ensimmäisenä koronavuonna – Oulun yliopiston mikroyritysten tilastokatsaus vuosilta 2013–2020 julkaistu
Suomessa aktiivisesti toiminnassa olevista yrityksistä 92,4 % on alle 10 työntekijän mikroyrityksiä. Tuoreen Oulun yliopiston Kerttu Saalasti Instituutin mikroyritysten tilastokatsauksen (MY Tilastot) mukaan mikroyritysten ja niissä olevien työpaikkojen määrä nousi koronavuonna 2020. Katsauksessa tarkastellaan Tilastokeskuksen yritystasoisia rekisteritietoja vähintään puolen vuoden toiminnan ja 11968 € liikevaihdon rajauksella. Aktiivisen toiminnan aloittaneiden ja lopettaneiden yritysten suhde on positiivinen lähinnä suurilla kaupunkiseuduilla ja osin Lapissa.
|
---|
TAPAHTUMIA
|
---|
Oulun yliopiston Kerttu Saalasti Instituutin asiantuntijat kouluttajina Suomen Yrittäjien Yrittäjä-akatemian aamukahveilla
Pohjois-Pohjanmaan Yrittäjät tarjoavat maksuttomia luentoja ja alustuksia yrittäjyyyden ajankohtaisisista teemoista. Kevään luennoista neljä on Oulun yliopiston Kerttu Saalasti Instituutin tuottamia. Jäljellä on vielä kaksi:
Vahva yrittäjä: yrittäjän osaaminen, tuottavuus ja työkyky ti 26.4. klo 9.00-10.00 / Anna-Mari Simunaniemi
Yhteisöjohtamisella tulosta ke 11.5. klo 9.30-10.30 / Päivi Lohikoski
Yrityskehittäjäfoorumi 18.5.2022
Oulun yliopiston mikroyrittäjyyskeskus MicroENTRE®n yrityskehittäjäfoorumi on tarkoitettu kaikille yritysneuvojille, -kehittäjille ja yritysrajapinnassa toimiville. Foorumissa nostetaan esille erilaisia toimintamalleja, hyviä käytänteitä ja hanketuloksia ympäri Suomea. Tavoitteena on tarjota alusta benchmarkkaukselle sovellettavaksi omaan työhön, verkostoitumiselle sekä vertaistuelle ja -oppimisille. Tule mukaan!
|
---|
JOUSTAVIA VERKKOKOULUTUKSIA
|
---|
Suosittu Vaikuta kartoilla -QGIS -verkkokurssimme jatkuu taas!
Vaikuta kartoilla -kurssilla selviää, mitä paikkatieto tarkoittaa, millaisia paikkatietoaineistoja on, mistä niitä saa ja miten niitä voi tehdä itse esimerkiksi GPS-paikantamisen avulla.
Kurssin käytyäsi ymmärrät paremmin, miten paikkatietoa voi visualisoida kartoiksi ja huomaat, miten tehokasta kartoilla viestiminen on! Voit ilmoittautua kurssille milloin vain ja opiskella omaan tahtiin missä tahansa.
Tervetuloa Etätyön johtamisen kurssille!
”Erityisesti pidin kurssilla siitä, että siinä tehtiin konkreettinen kehittämistyö. Aineisto oli hyvin balanssissa ja videot tosi hyviä!”
Asiakaspalaute etätyön johtamisen kurssista 28.3.2022
Etätyön johtamisessa tärkeitä ovat luottamuksen kulttuurin rakentaminen, työn sujuvuutta koskevien toimintamallien luominen sekä työyhteisön virallisesta ja epävirallisesta viestinnästä huolehtiminen. Kurssin sisältö perustuu viestinnän ja tietojohtamisen kirjallisuuteen ja sisältää käytännöllisiä esimerkkejä yrityksistä.
|
---|
BLOGISTAMME
|
---|
Verkkokoulutusten trendejä - mikrokurssi on kuin välipalasmoothie
Mikro-oppiminen on syntynyt uuden sukupolven oppijoiden sekä kiireisten yrittäjien ja yritysmaailman tarpeista. Millenniaalit, X- ja Y-sukupolvet sekä tulevat sukupolvet ovat kasvaneet mobiiliin tiedonsaannin nopeaan tahtiin. Ihmiset tekevät töitä etänä, verkostoituvat virtuaalisesti ja käyttävät yhä enemmän mobiililaitteita. Niinpä oppimateriaalien on oltava saatavilla mobiilisti, nopeasti ja kätevästi 24/7, kun ongelma on käsillä tai tiedontarve yllättää. Oppimateriaalit pitää olla käytettävissä terveellisen, mutta nopean välipalan tapaan nopeina ja kätevinä täsmäannoksina.
Arjen iskunvaimennus – yrittäjän kyky ennakoida ja muuttua, kun maailma mullistuu
Yrittäjän kyky ennakoida ja sopeutua muuttuviin tilanteisiin on saanut aikaisempaakin vahvemman merkityksen, kun maailmassa tapahtuu suuria muutoksia. Muutoksia, joilla on suora vaikutus omaan liiketoimintaan. Tällöin puhutaan yrittäjän resilienssistä eli muutoskyvykkyydestä.
Uuden osaamisen lukioista eväitä elinkeinoelämä- ja korkeakouluyhteistyöhön
Uudessa lukiolaissa ja sen myötä uudistetuissa lukion opetussuunnitelmissa painotetaan lukioiden elinkeinoelämä- ja korkeakouluyhteistyötä. Uudistus tarjoaa ainutlaatuisen mahdollisuuden tulevaisuuden yrittäjyys- ja työelämätaitojen edistämiselle. Uuden painopistealueen käytännön toteutus kuitenkin vaihtelee suuresti alueiden ja oppilaitosten välillä. Uuden osaamisen lukio (UuLops) -hanke kokoaa yhteen Pohjois-Pohjanmaan eteläosan lukiot sekä elinkeinoelämän ja korkeakoulujen toimijat.
Miksi mikroyritykset eivät työllistä nykyistä enempää? Kirjoittajana Suomen Yrittäjien pääekonomisti Mika Kuismanen
Minkälainen on hyvä maa yrittää? Yrittämisen olosuhteisiin vaikuttavat likimain kaikki yhteiskuntapoliittiset päätökset ja yhteiskunnassa vallitsevat rakenteelliset tekijät. Menestyvään yritystoimintaan tarvitaan mm. reilua kilpailua, avoimia markkinoita, korkeaa osaamista, toimivaa infraa, toimivia rahoitusmarkkinoita, oikeusvaltion periaatteiden noudattamista, yhdenvertaista kohtelua, toimivia työmarkkinoita, kohtuullista verotuksen tasoa ja ainoastaan ydintehtäviinsä keskittyvää julkista sektoria.
Metallin 3D-tulostuksen mahdollisuudet
Pohjois-Pohjanmaalla on vahva metalli- ja konepajateollisuus sekä erikoisteräksiin pohjautuva kansainvälisestikin tunnustettu teräsosaaminen. Metalliteollisuuden uudistuminen on kytköksissä yhteiskunnallisiin megatrendeihin, etenkin ympäristönäkökulmiin ja digitalisoitumiseen. Uudistumiseen liittyy olemassa olevien prosessien ja tuotteiden optimointi, mutta myös uudet valmistustekniikat kuten lisäävä valmistus eli 3D-tulostus. Se on yksi Kerttu Saalasti Instituutin FMT-ryhmän yksi päätutkimuskohteista.
|
---|
UUSIA TYÖNTEKIJÖITÄ
|
---|
Markus Rytinki edistämään kansainväliseen rekrytointiin liittyvää osaamista seutukaupungeissa
FT Markus Rytinki aloitti projektitutkijana Mikroyrittäjyyskeskus MicroENTREssä helmikuussa. Rytinki toimii SEUTUKAUPUNKIrekry -hankkeessa kansainvälisen rekrytoinnin edistäjänä ja KeMu -hankkeessa ketterän muutoskyvykkyyden koulutusohjelman suunnittelija ja opettajana. Lisäksi hän työskentelee Kerttu Saalasti Instituutin digitaalisen koulutustarjonnan kehittämisen parissa.
International employees in the University of Oulu, Kerttu Saalasti Institute: researchers Ahmed Abdelghany and Miguel Calvo
We interviewed our international researchers Ahmed Abdelghany and Miguel Calvo about their work in Future Manufacturing Technologies Reasearch Group FMT.
Here's what they tell about themselves:
|
---|
LUE LISÄÄ BLOGEJAMME
|
---|
Kohti kestävämpää tulevaisuutta: mitä tapahtuu, kun metallirakenteet väsyvät?
Arvot – merkityksellisiä valintoja
Korkeakouluopiskelijat kaipaavat apua yrittäjyyspolulla
Moniääninen tiedeviestintä hyödyttää kaikkia
Miltä näyttävät elinkeinopalvelut 2030?
Digipalvelujen pientarjoaja: kiinnitä huomiota palvelusi teollisuudelle tarjoamaan arvolupaukseen!
Kotimaan matkailu kiinnostaa – tuotteet perustuen aitouteen ja alkuperäisyyteen!
Kohti neljättä teollisuuden vallankumousta
Competitors can be partners in an industrial ecosystem
Teollisessa ekosysteemissä kilpailija voi olla kumppani
Onko yrityksen omistajanvaihdos uhka vai mahdollisuus?
Luottavainen ihminen uskaltaa ottaa riskejä
Energiainnovaatiot jakoon kansainvälisen verkoston avulla
Vastuullisuudesta viestiminen erottaa yrityksen kilpailijoista
Digitaalista markkinointia ei hyödynnetä riittävästi mikro- ja pienyrityksissä
|
---|
MUITA UUTISIA
|
---|
Boostia kansainvälisiin rekrytointeihin seutukaupungeissa
Maaseuturahastolta rahoitus valtakunnalliselle omistajanvaihdoshankkeelle
|
---|
SEURAA MEITÄ SOMESSA
|
---|
|
Hyödyllisiä linkkejä
Jos et halua viestintää Oulun yliopistosta, voit kieltää viestinnän täältä >>>
University of Oulu: Pentti Kaiteran katu 1, Oulu, Finland