Oulun yliopiston Kerttu Saalasti Instituutin uutiskirje | 22.6.2022
TULE MUKAAN TAPAHTUMIIMME, TUE PROFESSUURIAMME JA TUTUSTU UUSIMPIIN JUTTUIHIMME!
Tule mukaan SuomiAreenaan – panelistimme esittelyssä
Oulun yliopiston Kerttu Saalasti Instituutti järjestää 14.7.2022 klo 16.00–16.45 Porin SuomiAreenalla ja MTV Katsomossa keskustelun mikroyrittäjyydestä. Panelisteina nähdään Oulun yliopiston Kerttu Saalasti Instituutin johtajan, Matti Muhoksen lisäksi NewCon yritysneuvoja Valdar Liive, bisnesenkeli Ali Omar, TEM:in neuvotteleva virkamies Jaana Lappi sekä yrittäjä Tuomas Soronen. Lue lisää panelisteista blogissamme ja tule kuuntelemaan yhteiskunnallisesti vaikuttavaa keskustelua!
Katso myös panelistiemme videotervehdykset!
Save the date: Kerttu Saalasti -seminaari 19.9.2022 - puhujana mm. valtiovarainministeri Annika Saarikko
Jo 22. kerran toteutettava Kerttu Saalasti- seminaari järjestetään Nivalan teollisuuskylässä 19.9.2022 klo 12.00–16.00. Seminaaria voi seurata myös Oulun yliopiston YouTube-kanavalta. Seminaarin teemana tänä vuonna on “Kestävää kasvua alueellisesta erinomaisuudesta”. Avauspuheenvuoron esittää valtiovarainministeri Annika Saarikko. Muina puhujina nähdään mm. Itä-Suomen yliopiston tutkimusjohtaja ja apulaisprofessori Olli Lehtonen, Vaasan yliopiston apulaisprofessori Helka Kalliomäki sekä Butterfly Venturesin sijoittaja Juho Risku. Lue lisää ja ilmoittaudu mukaan nyt!
Suomen Yrittäjät tukee mikroyrittäjyyden professuurin perustamista – lahjoituksia kerätään
Oulun yliopiston Kerttu Saalasti Instituutti on tehnyt yhteiskunnallisesti vaikuttavaa ja uraauurtavaa mikroyrittäjyyden tutkimus- ja kehittämistyötä jo vuodesta 2011 alkaen. Nyt Oulun yliopistoon halutaan perustaa ainutkertainen mikroyrittäjyyden professuuri Kerttu Saalasti Instituutin ja Oulun yliopiston kauppakorkeakoulun yhteistyönä. Professuurilla edistetään suomalaisten mikroyritysten toimintaedellytyksiä ja kasvua, lisätään yrittäjien osaamista sekä luodaan tietoperusteista ymmärrystä mikroyrittäjyydestä ilmiönä.
|
---|
TUTKITTUA
|
---|
Kalajokilaakso tutkitusti paras paikka biokaasutuotannolle
Oulun yliopiston Kerttu Saalasti Instituutin Alueellisen erinomaisuuden tutkimusryhmä kartoitti Pohjois-Pohjanmaan lietelantaperusteisen biokaasutuotannon alueellisen potentiaalin osana ARVO-hanketta. Tutkimuksissa hyödynnettiin mm. paikkatietojärjestelmää sekä Ruokaviraston tuotantoeläintietokantaa. Parhaat sijaintipaikat useiden tilojen sivuvirtoja hyödyntäville biokaasureaktoreille löytyvät Kalajokilaaksosta.
|
---|
UUSIA TYÖKALUJA YRITTÄJILLE
|
---|
Testi yritysten omistajanvaihdosta vauhdittamaan
Pohjois-Pohjanmaan Yrittäjien ja Oulun Yliopiston Kerttu Saalasti Instituutin MicroENTREn Omistajanvaihdos ilolla (OVI)-hanke on tehnyt yrittäjille ja yritysneuvojille uuden testityökalun mittaamaan yrittäjän valmiutta omistajanvaihdokseen.
Omistajanvaihdostesteillä pyritään vauhdittamaan ns. piileviä omistajanvaihdoksia. Uusi testi on osa kasvavayritys.fi-sivustolla olevaa testikokonaisuutta.
Industry 4.0 -itsearviointitesti ratkaisuja tarjoavien mikro- ja pienyritysten tueksi
Prosessiteollisuuden yrityksille digitaalisia palveluita tarjoavat mikroyritykset ja pk-yritykset voivat nyt selvittää liiketoimintansa nykytilan uudella ja helppokäyttöisellä Industry 4.0 -testillä. Oulun yliopiston Mikroyrittäjyyskeskus MicroENTRE on lanseerannut testin osana DigiProcess-projektia, jonka puitteissa tehtyihin tutkimuksiin testi pohjautuu.
Yrittäjän työkirja hyvään elämään
Miten palaudun? Kuinka sovitan työn ja vapaa-ajan? Mikä on ydinosaamistani?
Muun muassa näitä asioita käsittelee Työterveyslaitoksen ja Oulun yliopiston Kerttu Saalasti Instituutin yhteistyössä julkaistu Yrittäjän työkirja hyvään elämään. Se on kokonaisvaltainen opas yrittäjän hyvinvoinnista ja liiketoiminnasta.
|
---|
JOUSTAVIA VERKKOKOULUTUKSIA
|
---|
Puolessa päivässä jyvälle yrittäjyydestä - mikrokurssit tulossa tarjontaamme syksyllä
Elokuussa 2022 tarjontaamme tulevilla mikrokursseilla saat uusimmat opit yrityksesi digiviestintään, kasvunhallintaan, vastuullisuuteen, myyntiin ja digitaalisuuden hyödyntämiseen. Kunkin kurssin materiaaliin ja virittäviin tehtäviin perehtyminen vaatii aikaasi korkeintaan tunnin, jonka jälkeen voit tehdä yrityksellesi kehittämistehtävän käytännöllisten harjoitusten avulla. Yhden kurssin suorittaminen vie kokonaisuudessaan n. puoli päivää.
Avoimen yliopiston kurssit jatkuvat syksyllä
Mikroyrittäjyyden opintokokonaisuus avoimessa yliopistossa pyörähtää taas käyntiin syyskuussa, ja kurssivalikoimassa on ensimmäistä kertaa nyt myös englanninkielinen mikroyrittäjyyden perusteiden kurssi. Joustava 25–30 opintopisteen opintokokonaisuus suoritetaan ajasta ja paikasta riippumattomina verkko-opintoina.
Ilmoittautumisaika alkaa 11.8.2022 — valitse itsellesi mieluisimmat kurssit tai ota haltuun koko opintokokonaisuus!
|
---|
BLOGISTAMME
|
---|
Suomi ykkösenä yrittäjyyskasvatuksessa 50 maan tarkastelussa
Uusin yrittäjyyttä tarkasteleva globaali raportti (GEM 2021/2022 Global Report: Opportunity Amid Disruption) julkaistiin maailmannäyttelyn yhteydessä helmikuussa Dubaissa. Raportin mukaan Suomi on yrittäjyyskasvatuksen ykkösmaa.
Tutkija tarvitsee kielitaitoa, historian ja kulttuurin tuntemusta
Tutkijan ammattiin liitetään usein mielikuvia pimeistä tutkijankammareista ja yksinpuurtamisesta.
Alueellisen erinomaisuuden tutkimusryhmän (REx) projektipäällikkö Jari Joutsenvaara kumoaa pölyttyneet ennakkoluulot ja kannustaa kielten, kulttuurien ja oman historian opiskeluun.
Energiapalvelut – muutakin kuin energiaa
Energiaköyhyyden raja Euroopassa määritetään energialaskujen lohkaisemalla osuudella kotitalouksien kokonaismenoista. Energian hinnan noustessa yhä useampi kotitalous ajautuu vääjäämättä rajan alapuolelle. Globaalisti energiaköyhyys tarkoittaa kuitenkin ajanmukaisten energiapalvelujen puutetta. Tähän sisältyvät mm. tavat, joilla energiaa tuotetaan sekä siitä aiheutuvat ympäristö- ja terveyshaitat.
Luottamuksellinen ja avoin yhteistyö luovat toimivan kansainvälisen tiimin
Sujuvasti toimiva monikulttuurinen asiantuntijayhteisö edellyttää avoimuutta ja suoraa kommunikointia. Virtuaaliset työympäristöt, eri aikavyöhykkeet ja kulttuurierot haastavat monikulttuurista työryhmää. Asiantuntijayhteisön sujuva muodostuminen perustuu luottamukseen, avoimiin väleihin ja suoraan kommunikointiin kaikkien toimijoiden kesken.
Pienillä oppimistavoitteilla helmihetkiä elämään
Yllättäviä muutosvoimia on noussut esiin yhä kiihtyvällä tahdilla viimeisen kahden vuoden aikana. Suomen menestys perustuu nyt ja tulevaisuudessa korkean tason osaamiselle, jonka vaatimukset vain kasvavat. Yrityksille tapa selviytyä ja ottaa muutos vastaan kasvun mahdollisuutena, on oppiminen.
Kuinka on mahdollista lisätä elinikäisen oppimisen mahdollisuuksia ihmisille yleisesti, mutta ennen kaikkea yrittäjille?
|
---|
VIERAILTAMME
|
---|
Luovan talouden yrittäjyydestä kasvua? Kirjoittajana Turun yliopiston yrittäjyyden professori Jarna Heinonen
Luovalla ja kulttuurialalla toimii paljon freelancereita, yksinyrittäjiä ja mikroyrittäjiä, jotka ansaitsevat elantonsa työmarkkinoiden ja yrittäjyyden rajapinnalla. Monesti osa työstä tehdään yrittäjänä ja osa palkkatyönä. Luovan talouden yrittäjien toiminnan lähtökohta on vapaus luovuuteen ja intohimo taiteen ja kulttuurin tekemiseen, mitkä tuovat yrittäjille merkityksellisyyttä ja energiaa luovaan työhön.
Mikroyritykset teollisuuden supervoimana – kirjoittajana Teknologiateollisyys ry:n johtava asiantuntija Teemu Polo
Mikroyritysten osuus teknologiateollisuudessa on merkittävä, sillä yli 90 prosenttia teknologiateollisuuden jäsenyrityksistä on pk-yrityksiä. Mikroyritykset ovat joustavia, yrittäjävetoisia ja palvelukykyisiä kumppaneita – siis todellisia teollisuuden supervoimia.
Blogissamme Teemu Polo kertoo, miten pk-yritysten ja isojen teollisuusyritysten yhteistyötä voidaan edistää.
Tutkimukseen pohjautuva koulutus on tärkeää mikroyrittäjille, mutta siitä hyötyy yhteiskunta laajemminkin
Mikroyrittäjille tarjottavalla koulutuksella voidaan vahvistaa merkittävästi suomalaista taloutta ja tukea laajasti monia toimialoja.
Jopa 93 prosenttia suomalaisista yrityksistä on alle 10 hengen mikroyrityksiä. Niiden yhteenlaskettu liikevaihto on noin 75 miljardia euroa ja ne työllistävät yrittäjät mukaan lukien noin 315 000 työntekijää.
Lue OKM:n tiedeasiainneuvoksen, Soili Vasikaisen kirjoitus.
|
---|
UUSIA TYÖNTEKIJÖITÄ JA VIERAILIJOITA
|
---|
Instituutille kesäksi kaksi yliopistoharjoittelijaa
Instituutissa aloittivat toukokuussa kaksi uutta yliopistoharjoittelijaa: viestinnän harjoittelija Adalmiina Levy sekä hallinnon harjoittelija Santtu Hökkä. Harjoittelijoihin pääset tutustumaan tarkemmin blogissamme.
University of Oulu made a positive impression on a Brazilian guest researcher
Professor of Operations and Systems, Vérica Freitas from the Uberlândia Federal University Brazil, was on a six-week research visit in March and April 2022 to the Kerttu Saalasti Institute at the University of Oulu. In addition to the research cooperation meetings held in Oulu and Nivala, the visit program included many visits to get to know Finnish people, culture and society.
|
---|
LUE LISÄÄ BLOGEJAMME
|
---|
Matkaillaan kesällä lähialueella ”laaksoista kukkuloille”
Mitkä ovat omistajanvaihdoksen kriittiset hetket?
Kansainvälinen yhteistyö auttaa näkemään myös lähelle paremmin
Kasvunhallinta yrityksen kasvu- ja tuotestrategioissa
Mikroyrittäjyys ansaitsee oman professuurinsa
Yksi kuva kertoo enemmän kuin tuhat sanaa – visuaalisuuden hyödyntäminen ennakointityössä
Mikroyritysten vastuullisuus – arvolatautunut toimintaympäristö
|
---|
MUITA UUTISIA
|
---|
Oulun yliopisto SuomiAreenassa - keskusteluja ilmailun tulevaisuudesta ja mikroyritysten kasvusta
Oulun yliopistolle 1,1 miljoonan euron rahoitus metallien 3D-tulostuksen kehittämiseen
T27-webinaarista löydettiin suuntia kansainvälisen rahoituksen mahdollisuuksiin yrityksille
|
---|
SEURAA MEITÄ SOMESSA
|
---|
|
Hyödyllisiä linkkejä
Jos et halua viestintää Oulun yliopistosta, voit kieltää viestinnän täältä >>>
Oulun yliopisto: Pentti Kaiteran katu 1, Oulu, Finland